Saturday, February 28, 2009

Turkije (2)

1/320sec f7.1 14mm iso100 panorama 3 foto's

Al is voor de meeste vakantiegangers het weer niet zo goed, ik vond het prachtig. Altijd een staalblauwe hemel wordt een beetje saai. Nu was het iedere dag anders. Op deze foto kun je goed zien dat de bewolking -meestal- de kustlijn volgde. Meestal hing de bewolking zo laag dat je de toppen van de bergen niet kon zien. Soms was het helder zodat we konden zien dat het gesneeuwd had sinds de vorige dag. Alleen als de regen met bakken uit de hemel kwam was het typisch Nederlands weer in Turkije. Maar ook dat was spectaculair.
1/250sec. f6.3 14mm iso100

Hier komt vanuit zee een regenfront opzetten. De lucht kleurde van licht- naar donkerblauw. Terwijl de zee van donker- naar lichtgroen kleurde. De wind zette op zodat de golven steeds groter werden. Even later kwam de regen echt met bakken uit de hemel. Dan schiet de Turkse bouwkunst toch iets te kort. Binnen begon het technisch personeel met emmers en ladders te sjouwen. Op sommige plekken kwam het water het hotel binnen zodat men met opgerolde handdoeken voor de deur probeerde het water te stoppen. Een beetje het zandzakken voor de deur idee wat we in Nederland kennen. Als het dan ook nog begon te onweren viel regelmatig het licht uit. Dit alles was best leuk om te aanschouwen vanachter een flink glas all-inclusive bier.

Turkije (1)

1/640sec. f/8.0 14mm iso100

Voor ons geen karnaval dit jaar. Wij hebben ervoor gekozen om een weekje in Turkije te gaan feesten. We zijn vertrokken vanuit Düsseldorf met de Turkse vliegmaatschappij Pegasus. Ten eerste Düsseldorf dichterbij dan Amsterdam en niet onbelangrijk ook nog goedkoper. Op deze foto zijn we net boven het grijze weer uitgestegen. Dat het best druk is met het vliegverkeer kun je hier mooi zien aan de vele condensstrepen. Meestal kan ik zulke foto's niet maken omdat we in het donker vertrekken. Een ander veel voorkomend probleem is dat de ramen vies zijn. En het gebeurd nogal eens dat tussen de ramen condens zit wat eenmaal wat hoger begint te bevriezen. Maar dit keer was van dit alles geen sprake zodat ik best aardige foto's kon nemen.

1/320sec. f/5.6 28mm iso100

Ook tijdens het landen bleven de ramen vrij van condens. Hier zie je de kustlijn van Antalya met op de achtergrond de bergen in de buurt van Kemer wat onze bestemming was. Het is vanaf het vliegveld nog een uur rijden naar Kemer. Eerst een half uur door stedelijk gebied en dan nog een half uur langs de kustlijn. Je kunt vanaf Kemer Antalya goed zien liggen. Tenminste als het goed weer is, wat deze keer lang niet altijd het geval was. Maar om er even een weekje tussenuit te zijn is het weer niet zo belangrijk. Tenminste als je een goed hotel hebt met alles erop en eraan. Ik kan je dit hotel zeker aanbevelen, Amara Wing.

Thursday, February 19, 2009

Panorama Eindhoven

F7.1 1/400 14mm iso100

Een panorama foto van Eindhoven. Deze foto is opgebouwd uit 4 verschillende foto's. Links kun je het station zien. Iets links uit het midden vóór de Vestatoren zie je de Heuvelgalerie. Rechts achter de kraan V&D. Op de voorgrond zie je de achterkant van de Demer. Het valt altijd op dat in steden de winkels aan de voorzijde er prima uitzien maar aan de achterzijde is het meestal een zootje. Ik zag op een gegeven moment dat bij een van de winkels een zolderraam wagenwijd openstond. De regen en sneeuw konden vrij naar binnen. Het stikt er van de duiven die dat dakraam ook snel door hadden. Je ziet dan ook de hele dag duiven in en uit vliegen. Dat zal men snel genoeg in de gaten hebben was mijn gedachte. Maar na enkele weken stond het raam nog steeds open. Vorige week in de pauze even naar de winkel gelopen en verteld wat er aan de hand is. Maar het raam staat nog steeds open. Wat zal het er daarboven uitzien. Och, ik gun die duiven het eigenlijk wel.

Saturday, February 14, 2009

Bonte avond

f5 1/200sec 200mm iso1000

Carnavalstijd, dus in Lierop wordt weer de jaarlijkse Bonte avond gehouden. Ik was eigenlijk niet van plan om er naar toe te gaan. Enkele weken geleden hoorde ik dat mijn schoonzus ook mee doet. Dat heeft mij doen besluiten om ook een kaartje te kopen. Dat geeft dan tevens de gelegenheid om de Tiroler mannen te bekijken, zie eerder blog. Ik ga hier geen recentie schrijven, daar zijn anderen voor, maar het was absoluut de moeite waard. Natuurlijk neem ik dan ook mijn camera mee. Omdat mijn kaartje alleen geldig is voor áchter in de zaal heb ik er de 50-200 (100-400 analoog) opgezet. Uiteindelijk heb ik de meeste foto's gemaakt vauit halverwege de zaal aan de zijkant. Het licht was -meestal- goed. Soms werkt men met groen en rood licht wat op de foto niet mooi overkomt. Dat is dan dubbel opletten, is er goed licht en is de expressie op het gezicht mooi. Op bovenstaande foto lijkt het alsof Ellen recht in de camera kijkt. Maar ik weet uit ervaring dat ze me niet kan zien. Je kunt op het podium niets van de zaal zien vanwege het licht wat in je ogen schijnt. De keuze om op iso1000 te werken heeft te maken met het wisselende licht. Als de artiesten enkele stappen naar voren of naar achteren doen staan ze net buiten enkele lampen en is er minder licht. Dan kom je plotseling op langere sluitertijen uit. Dat haal je dan niet met bv iso200 in combinatie met deze lens. Hier had ik bij bovenstaande foto geen last van.

Tuesday, February 10, 2009

wasbak

1/25 sec. f4.5 50mm iso1000

In het zelfde manege als de vorige foto van Linda. Achter de kast die je ziet links van Linda is een hoekje met een wasbak. Het weinige licht was op dat moment erg mooi zodat hier meteen mijn aandacht naar uitging. Vooral in combinatie met de tekst op de muur "houd uw wasbak zuiver" is dit een opmerkelijk hoekje. Volgende week moeten we met de fotoclub foto's inzenden voor de jaarlijkse bondsfoto wedstrijd. Ik zal deze foto afdrukken om te zien of hij goed genoeg wordt bevonden om door de selectie te komen. uiteraard zonder handtekening, die heb ik er hier onder gezet als vorm van bescherming tegen kopiëren.

Monday, February 09, 2009

Alles nét niet.

1/30 sec f4.5 200mm iso1000

Gisteren de nieuwe lens uitgeprobeerd. Op het moment dat ik deze foto nam had ik iets van...ja, dit is de foto van de dag. Ook toen ik hem even snel terugkeek op het display van de camera had ik dat gevoel nog. Maar toen ik thuis de foto op het computerscherm had staan zag ik dat het niet klopte. Wat zie je. Dit meisje is in de stallen van een manége zich aan het voorbereiden op een dressuurwedstrijd. Het paard wordt geborsteld en vertroeteld en de spullen in orde gemaakt. Hier is ze naast haar paard haar laarzen aan het poetsen. Maar de hele foto heeft het NET niet. Ten eerste is de foto nét niet scherp genoeg. En ze staat nét iets te ver achter haar paard. Nu kun je nét haar werkende hand niet zien en nét niet de hele laars. Eigenlijk kan het ook niet wat ik hier doe. Even snel uit de hand op 200mm (400mm analoog) iemand haarscherp op de foto proberen te zetten die in het halfdonker op meer dan 20 meter afstand staat met een sluitertijd van 1/30 sec. Dan helpt zelfs het stabilisatie systeem van de Olympus E-3 niet meer. Maar ook hier geld, niet geschoten is altijd mis.

Edit: dinsdag 10-02.
Het meisje op de foto blijkt Linda te heten en ze heeft een leuk geschreven blog ,annex dagboek. Daar heb ik o.a. gelezen dat ze zelf ook graag fotografeert. Mathy heeft hier ook nog enkele foto's staan van het manege.

Saturday, February 07, 2009

Rondje Nederland

1/30sec. f/22 14mm iso640

De hele dag stond vandaag in het teken van een nieuwe lens. Een man uit Friesland zocht via marktplaats een Zuiko 50-200 lens. Deze lens heb ik en ik wil deze lens inwisselen voor de SWD uitvoering. Via mail heb ik contact gezocht met deze man. Hij bleek later een leuke huisarts te zijn in Makkinga. Ik vertelde hem waarom ik mijn lens van de hand wil doen en hij vond voor mij de lens die ik zocht bij Konijnenberg in Den Ham. Tweedehans welliswaar maar dat maakt niet uit. Als ik toch vanuit lierop naar Den Ham moet voor die lens kan ik ook wel even over Friesland rijden om hem mijn lens te laten zien, voelen en uitproberen. Want ik wil wel eerlijk handelen, ik kan wel zeggen dat de lens 100% in orde is maar ik heb liever dat hij dat zelf constateert alvorens tot een deal te komen. Harry, veel plezier ermee. Gisteravond heb ik nog even gezocht op internet en kwam erachter dat het prijsverschil (nieuw) tussen de hoogste en laagste prijs maar liefst 500 euro is. Ik kon bij Camera Express een nieuwe kopen voor 94 euro meer dan de gebruikte bij Konijnenberg. Dus denk ik dat er wel iets te handelen valt bij Foto Konijnenberg. Vanuit Friesland naar Den Ham gereden, anderhalf uur gewacht voordat ik aan de beurt was. Prijs is prijs werd mij verteld, dus niets te handelen. Goed, dan maar naar Camera Express in Capelle aan de Ijssel. Daar heb ik een nieuwe Zuiko 50-200 SWD gekocht inclusief 2 jaar garantie. Uiteindelijk iedereen tevreden. Nog even over Asten om wat spullen af te leveren voor Mathy die ik voor hem heb meegebracht vanuit Foto Konijnenberg. Uiteindelijk stond de kilometerteller stil na 632 kilometer. Tja, je moet er wat voor over hebben.

Wednesday, February 04, 2009

Someren project

1/80sec. f/3.5 14mm iso100

Al eerder heb ik van dit onderwerp foto's gepost. Afgelopen donderdag zijn er 2 dames van de kunstcommissie komen kijken naar foto's bij de fotoclub. Deze dames zijn ingehuurd door de gemeente Someren om de geplande tentoonstelling in het gemeentehuis in te richten. Zij selecteren ook de foto's welke er komen hangen. Over 1 van de foto's van de silo's waren ze zacht uitgedrukt héél enthousiast. Deze foto staat trouwens (nog) niet op het blog. Die bewaar ik nog even tot de tentoonstelling loopt. Maar ik ben vanwege de reacties van hen nog even mijn foto's doorgelopen. Nu even wat uitleg over de bovenstaande foto. Dit is géén HDR foto al lijkt het er wel iets op. Ik had gewoon geluk met het licht en de bewolking. Dit geluk heb ik een beetje geholpen met Lightroom en Photoshop. Dat wil zeggen, de aanwezige kleuren in de bewolking iets versterkt alsmede het contrast. Het licht ietsje versterkt in de silo's. Omdat de foto op 14mm is genomen hellen de silo's naar elkaar toe. Dit heb ik in Photoshop verholpen door de foto recht te zetten met "distort", hiermee vervorm je de foto normaal. Maar als je een grid over de foto projecteerd kun je gebouwen en in dit geval de silo's ook rechtzetten.