Saturday, November 22, 2008

1e lessen fotocursus bij IVN

1/80sec f3.5 14mm iso400

Mathy en ik geven (zoals al eerder in dit blog vermeld) een basiscursus fotografie bij het IVN in Asten. De eerste cursus avond bij het IVN was afgelopen donderdagavond. We hebben daar diafragma, sluitertijd en scherptediepte behandeld. Vandaag (zaterdag) was een cameraspreekuur op het programma gezet. De bedoeling hiervan is om de cursisten wegwijs te maken op hun camera. Het geleerde moet tenslotte ook in praktijk gebracht worden en daarvoor is het noodzakelijk dat je weet hoe je diafragma en sluitertijd te bedienen. Mathy nam de spiegelreflexen voor zijn rekening, Ton van Bussel (de initiatiefnemer bij het IVN en lid van Fotokring Beeldhoek) nam de mensen met compacts onder zijn hoede. Ik zelf had de compactgroep waarvan de camera's meer handmatige instellingen hebben. dit was vandaag veruit de grootste groep. De eerste 2 dagen zijn goed verlopen en iedereen heeft het zijne geleerd. Nu komen de opdrachten en de foto's zullen uitwijzen of het geleerde ook in praktijk kan worden gebracht.

1/640 f3.5 108mm iso400

Ondanks de kou toch even proberen of het lukt om dmv diafragma instellingen de foto uit de camera te toveren zoals je die voor ogen hebt. Als de cursisten dit blog lezen zal ik misschien wel op mijn falie krijgen. We leren ze om de ISO waarden zo laag mogelijk te houden om gevaar voor ruisvorming bij hogere ISO waarden te voorkomen. Hier moet ik me dus even uit zien te praten....ik heb de bovenste foto als eerste gemaakt (binnen). Om het risico van beweging uit te sluiten heb ik de ISO waarde verhoogt naar 400 om zodoende een korte sluitertijd te kunnen gebruiken (1/80sec). Eenmaal buiten heb ik de ISO waarde laten staan op 400, dit kan ik gemakkelijk doen omdat mijn camera nagenoeg geen ruis geeft op ISO 400. LES, probeer op je eigen camera uit tot wanneer je ISO waarde niet teveel ruis geeft en hou deze waarde aan als bovengrens. Bij de ene camera zal dit ISO400 zijn en bij de andere kan dit ISO800of hoger zijn. Phoe...heb ik me er nu uitgepraat of niet?

1 comment:

  1. Nou ik geloof het wel. Bewijst maar weer eens dat je je verhaal af moet stemmen op je gehoor, maar dat je wel een slag om de arm moet houden. Iets van... dit is de regel, maar er is meer.

    ReplyDelete

Laat gerust een reactie achter.