Friday, December 03, 2010

Bijvoeren
Alles ligt weer bedekt met een mooi laagje hagelwitte sneeuw. Barre tijden voor de dieren die buiten leven. De vogels worden door menigeen bijgevoerd. Voor mij een leuke uitdaging. Het makkelijke is dat je weet waar de vogels naar toe komen. Maar er dan ook nog een leuke foto van te maken is een andere zaak. Tjonge wat zijn dat schichtige beestjes. Ze zitten nog geen milliseconde stil. Hoe ben ik te werk gegaan? Bij de bovenste foto van de Koolmees heb ik de 50-200 telelens gebruikt. Op statief. Deze op 200mm gezet (is 400mm analoog), en op manual focus. Scherpgesteld op het voer. Maar dan gaat het nog fout. Door de geringe scherptediepte en de snelle bewegingen van de koolmees zijn veruit de meeste foto's onscherp. Of de pose is niet mooi. Heb je dat weer!
Bij de onderste foto van de Pimpelmees heb ik de 7-14mm groothoek gebruikt. Ik vertel nog niet hoe ik dit heb gedaan. Hier laat ik je eerst nog even naar raden. Deze foto heeft iets grappigs, alsof de Pimpelmees denkt, zal ik wel of niet toehappen met dat grote zwarte ding zo dicht bij.

Met dank aan dé Lieropse vogelkenner: John Santegoeds. Ik had dan wel vogels gefotografeerd, en wist ook dat één van de twee een Koolmees is, en dat de andere geen struisvogel is. Sorry, op vogelgebied ben ik een analfabeet.

1 comment:

  1. De eerste foto, de foto dus van de KOOLMEES is het meest lastige lijkt me. Ook het meest knap in beeld gezet. Ondanks het zenuwachtige vliegen, haarscherp. Inderdaad, doe het maar eens, niet wetende fotografen krijgen respect voor natuurfotografen.

    ReplyDelete

Laat gerust een reactie achter.